Кладемо свою руку у вогонь: надійний протипожежний захист з Pyrolan Expand від ADLER

Дерево – будівельний матеріал сучасності. Будь то школа чи супермаркет, будівля заводу чи житловий комплекс: дерев'яне будівництво переживає бум. І це спричиняє нові виклики, наприклад, у сфері протипожежного захисту. Компанія ADLER розробила універсальне, надійне та екологічно безпечне рішення з вогнезахисним покриттям Pyrolan Expand.
26.05.2023

Протипожежний захист актуальний практично скрізь, де використовується деревина у будівництві: у громадських будинках, таких як адміністративні, освітні та медичні установи; для аварійно-рятувальних шляхів та протипожежних перешкод; на вокзалах та в аеропортах, на ярмарках та в магазинах, у театрах. Система покриттів ADLER Pyrolan Expand пропонує оптимальне рішення для багатьох із цих областей застосування.

Покриття просте та універсальне у застосуванні, дозволяє зберегти дерев'яну поверхню в її природному вигляді або оформити у різних відтінках. Крім того, структура покриття повністю на водній основі і не містить формальдегіду, біоцидів, важких металів та галогенів – у разі пожежі не виділяються токсичні речовини, такі як формальдегід.

І найголовніше: B-s1, d0 відповідно до EN 13501-1, Pyrolan Expand досягає найкращого із можливих класу вогнестійкості для нестійких будівельних матеріалів, таких як деревина та матеріали на її основі.

Інноваційні технології

Покриття досягає такого високого коефіцієнта вогнезахисту завдяки інноваційній комбінації сировинних матеріалів, що містяться в ґрунтовці Pyrolan Expand Base. За високих температур – близько 300 градусів – утворюється вуглецева піна, яка покриває деревину як захисний шар і захищає її від полум'я. Таким чином, розвиток та розповсюдження пожежі значно сповільнюються.

"У разі пожежі вирішальним фактором є час", - пояснює Штефан Фрумлахер, котрий спільно відповідав за розробку нового продукту в лабораторії ADLER. "Чим довше деревина захищена, тим більше можливостей для евакуації, порятунку та гасіння пожежі. А також для статики дерев'яної конструкції важливо, щоб несучі конструкції мали максимально можливий захист від вогню".

Ефективний додаток

Крім високої функціональності Pyrolan Expand також характеризується широким спектром можливих застосувань. Покриття можна наносити розпиленням, пензлем або валиком, у процесі розпилення достатньо двох проходів: спочатку наноситься ґрунтовка Pyrolan Expand Base, а потім верхній шар Pyrolan Expand Top.

Фінішне покриття забезпечує постійну функцію протипожежного захисту та водночас захищає деревину від пошкоджень та бруду. Також можливе подальше покриття вже встановлених в інтер'єрі дерев'яних елементів з метою підвищення вогнезахисту. Крім того, Pyrolan Expand пропонує широкі можливості для дизайну: "У напівпрозорій версії ми фарбували покриття для багатьох поширених дерев'яних порід, таких як, наприклад,

Ялина або ялиця оптимізована для збереження природного зовнішнього вигляду деревини. Крім того, ми також можемо запропонувати Pyrolan Expand різних відтінків як непрозорий варіант", - пояснює Штефан Фрумлахер.

Ефективний протипожежний захист

Бернхард Шиффталер, менеджер з роботи з ключовими клієнтами ADLER з дерев'яного будівництва в Австрії, бачить великий потенціал у новій системі покриття: "Ефективний протипожежний захист в даний час можливий тільки з технічно складними рішеннями. Альтернативою часто є покриття дерев'яних поверхонь, наприклад, гіпсокартоном, Pyrolan Expand, з іншого боку, забезпечує ефективний протипожежний захист і в той же час зберігає природність дерев'яних поверхонь.

"Надійний протипожежний захист, елегантний зовнішній вигляд та ефективне застосування: Pyroland Expand відкриває безліч нових можливостей для сучасного дерев'яного будівництва.

У разі пожежі покриття спінюється та утворює ізолюючий шар поверх дерева. | © ADLER
Крім напівпрозорого варіанта, Pyrolan Expand також може бути тонований в різні відтінки. | © ADLER
Польові випробування на заводі ADLER показали, що вогонь безперешкодно поширюється тестовою ділянкою зі звичайним покриттям (праворуч), тоді як Pyrolan Expand (ліворуч) пригнічує вогонь із самого початку. | © ADLER