Фарби на водній основі - майбутнє!

Лаки на водній основі мають низький рівень викидів і екологічно безпечні, це загальновідомий факт. Але чи можуть вони йти в ногу з розчинниками з точки зору якості поверхні та обробки? Погляд на сучасні системи фарбування на водній основі показує: так, вони можуть, а в деяких областях навіть перевершують їх. Райнхард Хубер, тесляр та інженер-технолог австрійського виробника фарб ADLER, представляє огляд.
02.05.2023

Давня традиція

Фарби на водній основі не є новою технологією – перші покриття на водній основі були розроблені понад 70 років тому. Але лише зі зростаючим усвідомленням про шкідливі екологічні наслідки викидів розчинників водні матеріали набули популярності. Після того, як у 2004 році було випущено директиву Decopaint, що обмежує викиди розчинників, більшість промислових підприємств перейшли на системи на водній основі.

Інша ситуація в столярному та теслярному ремеслі – тут, як і раніше, переважають продукти на основі розчинників. В той час, як компанії часто покладаються на новітні технології для фрезерних верстатів з ЧПУ та інших деревообробних верстатів, коли справа доходить до поверхонь, люди вважають за краще використовувати перевірені часом рішення.

Але чому взагалі так сталося? Це, мабуть, залежить не в останню чергу від того, що деякі виробники мали досвід з водними лаками багато років тому і зазнали негативних вражень, і, не помітили, наскільки значно розвинулися продукти з того часу.

Сучасні системи

Лаки на водній основі менш стійкі, не жовтіють і не блищать, до того ж з ними складно працювати – це лише деякі з поширених уявлень. У попередні роки це було не зовсім несправедливо: перші покоління лаків на водній основі насправді страждали відсутністю кремо- і жиростійкості, а це означало, що пофарбовані поверхні розм'якшувалися після частого дотику - наприклад, підлокітники стільців, стільниці або двері.

Тим часом, однак, ця проблема вже давно залишилася в минулому: при сучасній сировині та відповідному досвіді в розробці лаків стійкість поверхні лаків на водній основі можна налаштувати так само, як і у продуктів на основі розчинників - від легкої м'якої поверхні Softtouch, такої як Bluefin Pigmosoft від ADLER до максимальної стійкості Bluefin Resist, яка досягає 1B-стійкості при 1K-обробці.

До речі про 1K: в той час як лаки на основі розчинників завжди обробляються двокомпонентно, більшість лаків на водній основі мають обидва варіанти. В той час як життєздатність 2-компонентних лаків на основі розчинника часто обмежена кількома годинами, нещодавно розроблений Aqua-Crosslinker в значній мірі полегшує 2К-обробку багатьох водних лаків з асортименту ADLER: безізоціанатний зв'язуючий агент забезпечує час відкритості смесі 3 дні, який за необхідності можна продовжити ще на 3 дні.

Перевага полягає в тому, що більше не потрібно точно розраховувати потрібну кількість для фарбування та постійно змішувати лак заново, а можна підготувати достатньо лаку на кілька днів під час однієї підготовки - і також зменшити кількість залишкового лаку.

Обробка? Легко!

Загалом, сучасні водні лаки набагато більш користувацько-дружні, ніж їм приписують. У багатьох водних лаках час висихання дещо повільніший - це не є лише недоліком, оскільки поверхні з лаками на основі розчинників повинні бути запечатані протягом 24 годин, тоді як для водних лаків доступний значно довший час.

Якщо час має вирішальне значення, ADLER пропонує новий універсальний лак для меблів Bluefin Unistar: його можна шліфувати вже через одну-дві години, а після висихання протягом ночі лак стає стійким до злипання. Важливими є лише правильні умови навколишнього середовища. Ідеально підходить сушильна камера з кондиціонером та регульованою вологістю, в якій повітря перебуває в русі.

Також при фарбуванні необхідно дотримуватися особливостей використання водорозчинних лаків: оскільки волокна деревини стають більш жорсткими, поверхню необхідно попередньо ретельно підготувати, відшліфувати і за необхідності зачистити пори. Проміжне шліфування після нанесення першого шару лака забезпечує обрізання волокон, що виступають.

Для самого нанесення лака, звичайно, потрібне обладнання, яке підходить для продуктів на водній основі – проте поширені сьогодні розпилювальні системи все одно виготовляються з нержавіючої сталі і не викликають у цьому плані жодних проблем. Само собою зрозуміло, що форсунки розпилювальні повинні підходити для відповідної системи - форсунки попереднього розпилення для лаків на водній основі створюють ще більш тонку плівку лака, ніж стандартні форсунки для продуктів на основі розчинників.

Ще однією особливістю меблевих лаків на водній основі є їх обмежена сумісність з деревиною, багатою на інгредієнти: якщо інгредієнти деревини розчиняються у воді, може статися непривабливе знебарвлення. Але і тут є покращення: нову універсальну фарбу Bluefin Unistar можна фарбувати прямо на дуб. Для інших порід дерева, таких як модрина, в даний час не обійтися без грунтовки на основі розчинника.

Усі варіанти дизайну

А що із поверхнею? Взагалі, різні категорії лаків відрізняються головним чином використаним розчинником - тут леткі розчинники, там вода - і в іншому вони дуже схожі. Відповідно, будь-який поширений ефект поверхні можна отримати з обох груп продуктів - від глибоко матової до високого блиску або різних спеціальних ефектів.

Багато прозорих лаків на водній основі все ще не мають необмеженой кількості блиску покриттів, як лаки на основі розчинників, але це також може бути перевагою: в результаті поверхня виглядає більш природною, що відповідає сучасній тенденції. Це також стосується і підсилення кольору: загалом, лаки на розчиннику більш підсилюють кольори деревини, тоді як водні лаки зберігають її природний вигляд в значній мірі.

Якщо бажано підкреслити сильний акцент на порах та річних кільцях, цей ефект також можна створити за допомогою спеціально розроблених фарб на водній основі, таких як Bluefin Unistar від ADLER. Ви також можете розширити свій набір хитрощів: світлозахисний компонент Aquafix UV 100, який додається в лак, не тільки підвищує його стійкість до ультрафіолетового випромінювання та запобігає пожовтенню деревини, але ще більше підпалює її.

Навколишнє середовище дякує вам

Сучасні лаки на водній основі більше не мають істотних недоліків у порівнянні з продуктами на основі розчинників. Але де його переваги? Насамперед, звичайно ж, їх екологічність: у той час як фарби на основі розчинників мають вміст летких органічних сполук більше 50%, у фарбах на водній основі воно зазвичай значно нижче за 8%.

Bluefin Unistar від ADLER, перший меблевий лак, який був нагороджений австрійським екологічним знаком та сертифікатом "Cradle to Cradle", має вміст VOC менше 3%! Це не тільки робить його більш екологічно безпечним, але також відображається на умовах використання: немає неприємного запаху леткого розчинника, загроза пожежі та вибуху, а також ризики для здоров'я при роботі з лаком значно зменшуються.

Фарби на водній основі також набагато простіше, коли йдеться про очищення та розведення системи - і те, й інше можна дуже просто зробити водою - або про утилізацію фільтрів та матеріалів, що чистять, а тривалий термін придатності означає, що лаків залишаєтся значно менше. Для виробництва лаків на водній основі потрібно набагато менше сирої нафти, ніж для продуктів на основі розчинників.

І, нарешті, фарби на водній основі пропонують унікальну можливість оптимально позиціонувати себе по відношенню до своїх клієнтів: високоякісні предмети меблів з дерева уособлюють екологічність, приємний мікроклімат у приміщенні без забруднюючих речовин – що може бути природнішим, ніж використання екологічно чистих матеріалів. продукти для обробки поверхні? Але водні лаки мають ще одну, часто недооцінену перевагу: вони дешевші! Це може здатися нелогічним на перший погляд, оскільки вартість літра водних лаків зазвичай трохи вища.

Це вирівнюється тим, що для нанесення водного лака потрібно менше матеріалу та менше затверджувача. Якщо водний лак використовувати в однокомпонентному режимі (1K) - що для багатьох сфер застосування абсолютно достатньо - витрати ще більше знижуються. Таким чином, можна зекономити понад 15% витрат на фарбування - не рахуючи додаткових витрат на розчинники та засоби для очищення!

За лаками на водній основі майбутнє!

Загалом переваги водних лаків вже переважують недоліки не тільки для промислових переробників, а й для невеликих комерційних підприємств. Це не зміниться у майбутньому, зовсім навпаки. Достатньо порівняти сьогоднішні ціни на паливо з тими, що були 20 років тому, аби зрозуміти, що вартість усіх нафтопродуктів лише зростатиме.

Крім того, можна також припустити, що законодавчі вимоги в усіх галузях екології ставатимуть дедалі суворішими – тому, хто вже сьогодні працює з водними фарбами, вже не треба надто перейматися тим, що придумає законодавець у майбутнє. А споживчий попит на екологічні продукти продовжуватиме зростати – і ті компанії, які вчасно адаптуються до цього, опиняться серед переможців цього розвитку!

В минулому тесляр Райнхард Хубер більше 25 років працює з технологією нанесення ADLER та консультує теслярів, а також промислових виробників з усіх питань обробки поверхонь.
Робота з лаками на водній основі вимагає правильних інструментів. Більшість сучасних розпилювальних систем виготовлені з нержавіючої сталі та тому також підходять для лаків на водній основі.
Ретельна попередня обробка основи є особливо важливою для лаків на водній основі, щоб досягти рівномірного зовнішнього вигляду поверхні.
Сучасні лаки на водній основі мають відмінну кремо- і жиростійкість і тому без вагань підходять для поверхонь, до яких часто торкаються, таких як підлокітники. | © Längle Hagspiel
Невелика кількість розчинників може ще довго випаровуватися з пофарбованих поверхонь і забруднювати повітря у приміщенні. Тому фарби на водній основі з низьким рівнем викидів є найкращим вибором, особливо для чутливих зон, таких як спальні. | © ANREI | www.anrei.at
Багато лаків на водній основі підпалюють деревину менше, ніж лаки на основі розчинників, що повністю відповідає сьогоднішній тенденції до використання натуральних поверхонь. | © Forcher Tirol