Від колиски до колиски

Чи можна виробляти екологічно чисту продукцію, не витрачаючи при цьому ресурси даремно? За допомогою інноваційної концепції "Cradle to Cradle" («від колиски до колиски»), або C2C, провідний австрійський виробник лакофарбової продукції компанія ADLER змогла знайти відповідь на це питання майбутнього, а також зробити наступний крок назустріч ресурсозбереженню. Нещодавно чотири продукти ADLER, а саме універсальний лак ADLER VariColor, масло для деревини Legno-Öl і екологічно чисті покриття для деревини Lignovit Terra і Pullex Aqua-Terra були відзначені сертифікатом C2C.
11.06.2018

Природні процеси

Бачення "Cradle to Cradle" - це виробничий цикл без марного розтрачання ресурсів. Як приклад можна привести природу, в якій немає відходів, а лише добрива. Коли на рослині відмирають листочки або плоди, вони падають вниз і перетворюються в перегній, який живить цю рослину. Це і є основна думка "Cradle to Cradle" щодо виробництва: коли підходить закінчення життєвого циклу продукту, його необхідно знову включити в природний або виробничий цикл, щоб там він став добривом або був перероблений.

Комплексний підхід

«Ресурсозбереження є одним з основних умов роботи нашого відділу досліджень і розробок», - розповідає керівник даного напрямку в компанії ADLER ін. Альберт Ресслер. Фахівцю дуже імпонує комплексний підхід концепції "Cradle to Cradle". «Всі звикли вважати, що той чи інший продукт корисний лише протягом свого життєвого циклу. Після закінчення терміну він зазвичай вирушає в сміття, і його розробники до сих пір не зважали на те, що цінний ресурс витрачається даремно. C2C означає інновації та якість, а також безперервний цикл використання матеріалів. Це і є справжнє ресурсозбереження та екологічна ефективність!»- захоплюється пан Ресслер.

Екологічність і ресурсозбереження

Щоб отримати такий бажаний сертифікат "Cradle to Cradle", команді фахівців довелося виконати дуже строгі умови. Наприклад, потрібно було довести, що абсолютно всі компоненти можуть піддаватися вторинному використанню, а для створення продуктів застосовуються виключно екологічно чисті, безпечні матеріали. Крім того, сам метод виробництва повинен бути безпечним для навколишнього середовища, клімату і водойм.

Всі ці вимоги в ADLER виконали на 100%, і тому чотири екологічно чистих продукти компанії були відзначені сертифікатом C2C: універсальний акриловий лак ADLER VariColor, високоякісне натуральне масло для меблів і внутрішньої обробки Legno-öl, а також просочення для захисту деревини Lignovit Terra і Pullex Aqua-Terra.

«Екологічність і ресурсозбереження з давніх пір стоять для ADLER на одному з перших місць, - ділиться з нами керівник компанії Андреа Бергхофер. - Я пишаюся тим, що ми можемо запропонувати нашим клієнтам продукти, що відповідають найвищим стандартам Cradle to Cradle».